Berbicara mengenai mknn...smue mesti ade mknn y digemari...ITU SUDAH PASTI!...jadi apekah mknn kegemaran anda?
cik nabilah ni, kalo nk dikire mknn fevret dye, mmg x cukup 1 blog nk tulis....tp y pasti beliau shuke mkn mknn y pedas & panas...e.g: Asam Pedas Mak Ngah(sedapnye, tulis ni pon dh terliur wey...dh la perot tgh keroncong nie~~)
mknn fevert cik nabilah nie terbahagi kpd byk section, so, one of the section is mknn luaq negara...kali ni pnye entry, cik nabilah akan mengesharekn recepi salah satu mknn keshukaan beliau, which is LASAGNA...
Shodap nyeee!!!!
tp sebelum itu, let me inroduced you, ape itu Lasagna...Lasagna adalah sejenis pasta yang leper & luas. Selalunye, ia disajikan dengan lapisan keju, & bahan2 lain spt daging, mushroom, sosej, bayam & so on...Lasagna ni mrupakan salah satu mskan org Itali and byk variasi cara mcm mne nk msk bende ni plus mknn ini ialah salah satu hidangan y popular in most of the part of the world which is including Europe, US and Asia...
Masa y dinanti2kn sudah tiba, dimana cik nabilah akan mengeshare resipinya which is taken from one of the source from the internet. okey, ini merupakan resipi yang senang untuk membuat lasagna yang simple. so, korg juz cube ikut dgn sebaik mungkin yepp cz x mo salah buat...but, once u've master, u sendiri cn come up with ur own lasagna recipies...JOM KITE MASAK!
Bahan
Daging lembu cincang 450g (bley gune ayam gak, bg pengemar ayam)
Tomato Puree 400g
Cendawan 100g
Bawang Cincang 1 bijik
Bawang Putih Cincang 3 ulas
Butter 25g
Lasagna 1 paket
UNTUK SOS PUTIH
Susu 300 ml
Butter 25g
Tepung Plain 25g
Cheese Cheddar Parut 50g
Kaedah
1. Mule2, mskkn dulu daging & bawang, dgn menggorengnye sehingga ia berubah menjadi colour brown.
Daging lembu cincang 450g (bley gune ayam gak, bg pengemar ayam)
Tomato Puree 400g
Cendawan 100g
Bawang Cincang 1 bijik
Bawang Putih Cincang 3 ulas
Butter 25g
Lasagna 1 paket
UNTUK SOS PUTIH
Susu 300 ml
Butter 25g
Tepung Plain 25g
Cheese Cheddar Parut 50g
Kaedah
1. Mule2, mskkn dulu daging & bawang, dgn menggorengnye sehingga ia berubah menjadi colour brown.
bagi sape y suke bwg, bley je kalo nk tmbah g...bg wangi & manis!
2. Then, masukkn Bawang Putih, Tomato dan Cendawan yang telah dihiris tadi ke dlm kuali & gaul bg rata.
3. Masak selama kira-kira satu jam sehingga kental dan sebati.
4. Jika perlu tambah 2 sudu makan tepung jagung y dilarutkan dgn sedikit air sejuk utk bg kuah dye pekat.
3. Masak selama kira-kira satu jam sehingga kental dan sebati.
4. Jika perlu tambah 2 sudu makan tepung jagung y dilarutkan dgn sedikit air sejuk utk bg kuah dye pekat.
Sila rendam Lasagne itu didalam ayaq panas ye selama 15 minit.
5. Untuk membuat sos putih tu plak, cairkan Butter, kacau dan tambah Tepung bserta susu, kaco hingga mengental.
6. Masukkn cheese cheddder ke dlm sos putih tu.
6. Masukkn cheese cheddder ke dlm sos putih tu.
kalo nk lagi sedap, tambahkn sedikit fresh Italian parsley chopped and gratted nutmeg(sikit je tau!)
7. Buat lapisan bahan berkali-kali, bermula dengan Sos Daging, kemudian lasagna, berakhir dengan Sos Putih.
Ulang sampai selesai...
8. Then,
Taburkan seberape byk Keju Parmesan y anda shuke di atas lasagna itu
9. Panggang dalam oven di 400F / 200C selama 45 minit.
10. Sajikan dengan Keju Parmesan.
Portion = 4 person tp kalo cik nabilah pnye portion, dye sorg je la~~
Duration = 60 minit
GOOD LUCK & SELAMAT MENCUBE (^_^)!!!
no more idea, better stop hereE.
(kt bwh ni link kalo nk tgk edisi bhs Inggeris dye...)
gambaq from : http://mylasagnarecipe.com/
No comments:
Post a Comment